Evangélikus naptár 2017

Szerkesztette: Boda Zsuzsa
Kiadási év: 2016

244 oldal / 146×208 mm / kartonált / ISSN 0531-8173

Evangélikus naptár a 2017. évre

Szimbolikus a dátum: 1517. október 31. Mert nekünk, embereknek az idő múlásában elengedhetetlenül szükségünk van a jól megragadható, identitásunkat formáló sarokkövekre. Közben persze tudjuk, hogy nem azon az ötszáz évvel ezelőtti október végi napon változott meg minden. Sem Lutherben, sem az egyházban.

Mindaz, amit a reformáció kincseinek tartunk, és amikből szeretnénk ma is minél többet magunkénak tudni, egészen biztosan hosszú évek, évtizedek, sőt évszázadok során született meg eleink lelkében Istennel való kapcsolatukból. Gyötrelmes tépelődésekből, indulatos pillanatokból, összetöretettségből, megtaláltságból. Abból a folyamatból, abból az életből, amelyben az ember hol küzd az Istennel, hol tudomást sem vesz róla, hol nem marad neki más, mint engedni, hogy a kegyelmes Isten összetörje és újjáteremtse. A kívülállók számára mindezek között persze fontossá válhatnak ünnepnappá tehető dátumok, helyszínek, konkrét emberi tettek. Azok számára azonban, akikkel mindez történik, egészen biztosan az a fontos, amit velük-bennünk maga Isten cselekszik.
Az ünnepben sem igazából az lesz a fontos, hogy mire emlékezünk, még csak nem is az, hogy számba tudjuk-e venni elkötelező örökségünket. A lényeges itt és most is az lesz, amit velünk-bennünk cselekszik Isten, ami velünk, bennünk történik. Velünk, akik ugyanúgy hosszú és olykor gyötrelmes utakon vívjuk csatáinkat, esünk el, töretünk össze és találtatunk meg. Akikből újra és újra feltör a kegyelmes Isten utáni kiáltás, vagy akikben éppen mindent kitölt a reménytelen némaság. Így vagy úgy, de velünk is megtörténhet mindaz, ami egykor a nagy elődökkel: újjá lehet épülni, vissza lehet térni a mindig velünk lévőhöz.
Velünk… – velünk az Isten, ahogy egy másik, oly sokszor megünnepelt szimbolikus dátum üzeni: december 24. Adja Isten, hogy mindannyiunk számára élővé, éltetővé váljon az ünnep, ahogy ő kézbe vesz és újjáteremt.

 

ISSN 0531-8173
Könyvkötés: kartonált
Oldalszám: 244 oldal
Méret: 146×208 mm
Súly: 310 g

Nyomtatás E-mail