Luther válogatott művei 2. – Felelősség az egyházért

Felelősség az egyházért
Sorozatcím: Luther válogatott m?vei
Kötetszám: 2.
Szerző: Luther Márton
Szerkesztette: Csepregi Zoltán
Sorozatszerkesztő: Csepregi Zoltán – Fabiny Tibor – Ittzés Gábor – Reuss András
Kiadó: Luther Kiadó
Kiadási év: 2017

800 oldal / 170×240 mm / keménytáblás vászonkötés / ISBN 978-963-380-109-3

A Felelősség az egyházért című kötetbe azok a Luther-művek kerültek, amelyeket a szakirodalom hagyományosan főiratoknak (Hauptschriften) vagy reformiratoknak szokott nevezni. Még a Masznyik-féle kiadás is azonosult ezzel a felfogással, és valóban kiemelt helyre sorolta köteteiben ezt a polemikus anyagot Egyházreformáló iratok cím alatt.

Kiadásunk ezt a kategóriát már nem értékítéletként, hanem tartalmi csoportosításként fogja fel. Az itt közölt tizenöt mű közös témái a pápai és az egyházi hatalom, illetve az ezekhez tapadó visszaélések, az igaz és a hamis egyház, valamint a szentségek.

A második kötet anyagának több mint a fele volt már eddig is hozzáférhető magyar fordításban, akadnak közöttük immár negyedik kiadásban megjelenő sikerdarabok, de ugyanígy első kiadású, hiánypótló, régóta nélkülözött és sürgetett fordítások is. Igyekeztünk kötetünk tartalmának teljes magyar nyelvű hatástörténetét feltérképezni, minden korábbi, akár részleges magyarítást kézbe venni, illetve az e műveket feldolgozó hazai szakirodalmat hiánytalanul feltárni. Ebből, amit lehetett, felhasználtunk, az észrevett félrefordításokat kiküszöböltük, a hiányokat pótoltuk. Összesítve állítható, hogy egyetlenegy felhasznált fordítás sem került be változatlanul – és itt nem csupán elavult nyelvi fordulatok felfrissítésére vagy elkerülhetetlen szerkesztői beavatkozásokra kell gondolni, hanem tartalmi kiegészítésekre és tárgyi javításokra is.

 

ISBN 978-963-380-109-3
Könyvkötés: keménytáblás vászonkötés
Oldalszám: 784 oldal
Formátum: B/5
Méret: 170×240 mm
Súly: 1300 g
Klubtagoknak: 20%

Nyomtatás E-mail